2006: Anders Kågström, S445 "Nerissa"
2007: Pär Jansson, S236 "Victoria"
2008: Inga och Egil Cederborg, S436 "Sjöbris"
2009: Anders Kågström, S445 "Nerissa"
2011: Jan Balslev, Nova 193
2013: David Israelsson, 394 "Larus"
2015: Inga och Egil Cederborg, S436 "Sjöbris"


Cruisingmästare 2015 - Inga och Egil Cederborg

Inga och Egil Cederborg utsågs till Cruisingmästare 2015. De berättade under årsmötet om sin seglats över Östersjön till Polska och Tyska kusten. Grattis Inga och Egil!

Info för ”långfärdssegling”: Vi har skaffat allt sjökortsunderlag som vi trodde oss behöva från det tyska förlaget med adress www.nv-verlag.de Finns i kombinationspacke med elektroniska och papperssjökort och hamnguide. De har sjökort för stora delar av världen men vi har bara testat dem för Östersjön, Kattegatt. Skagerack och Göta kanal. De är bra!

SXK har i årsboken för i fjol eller förfjol litet allmän info om segling Östersjön runt. De har även via sin hemsida praktiska råd om länderna och hamnarna, t ex VHF-kanaler för trafik med hamnmyndigheter.

Bästa seglarhälsningar
Egil


Cruisingmästare 2013 - David Israelsson

Hej!
Så här några dagar in på det nya året är det väl hög tid att summera säsongen 2013.

Mitt första år som Novaseglare fick en bra start tidigt i maj när Larus skulle seglas hem från Helsingfors av en förväntansfull
besättning på fyra man. Vintern höll i sig långt, och den sista isen försvann så sent som veckan innan. Vi fick en oförglömlig vecka genom en nästan öde finsk skärgård, kall men solig.

Väl framme i hemmahamnen har det blivit korta men många turer i Mälaren, delvis pga den besvärliga slussituationen under sommaren. Två gånger har hon fått lämna grodhavet och känna på lite öppnare vindar; en tur ner genom Sörmlands skärgård ner till St Anna, och en härlig höstweekend för att delta i Gransegel Gran Prix i september.
Resultatet lämnar vi åt sidan.

Den summerade loggboken rapporterar totalt 1078 NM.

Mvh David Israelsson, Nova 394 Larus


Cruisingmästare 2011 - Jan Balslev

Jan Balslev, Århus, utsågs till årets cruisingmästare 2011. Jan är sedan i somras ägare till Nova nr. 193 som han tillsammans med tre kamrater seglade hem till Århus från Skottlands västkust. Turen gick från Largs till Krinan kanal, vars konstruktör senare även var med i bygget av Göta kanal. Vidare gick färden till Caledonian kanal som går tvärs över Skottland och där man bland annat seglar över Lock Ness sjön. Av Jans rapport framgår att man inte siktade nåt ”Lock Ness” monster men däremot en del whisky. Kanalen mynnar vid Inverness och därfrån fortsatte man till Petershead – Skottlands ostligaste punkt. Därifrån blev det en lång etapp över till Danmark och Tyborön. Vidare genom Limfjorden upp till Ålborg och ut i Kattegatt, till Grenå och slutligen till Jans hemmahamn i Århus. En sträcka på totalt 793 Nm.Cruisingmästare 2009 - Anders Kågström

Med en tillryggalagd distans på 1 240 NM, blev Anders Kågström med Novan Nerissa II årets Cruisingmästare.


Cruisingmästare 2008 - Egil och Inga Cederborg

Årets Cruisingmästare med en till tillryggalagd distans på 1 465,2 NM blev Egil och Inga Cederborg med Novan Sjöbris. De berättade och visade bilder från sin seglats som från Hemmahamnen i Kolmården via Göta kanal och Västkusten gick till Oslo. Återfärden gick via Danmark och hela resan förlöpte väl utan allvarliga incidenter. Deras erfarenhet är att Västkusten är mycket fin men bör undvikas under juli månad då Norrmännen mer eller mindre invaderar och det blir väldigt trångt i hamnarna och ibland fick de inte ens plats. En annan erfarenhet som kan vara helt ny för ostkustseglare är den starka ström som kan förekomma på Västkusten och ställa till problem, liksom de grunda vattnen i Danmark, ofta bara 2 till 2,5 meter.Cruisingmästare 2007 - Pär Jansson

Pär Janson blev årets "Cruisingmästare" i Novaförbundet. Med en relativt ovan besättning (4 barn 6-13 år) köpte han sin båt i Augustenburg (3 mil från Flensburg) och seglade hem S236 "Victoria" till Örnsköldsvik. En sträcka på lite drygt 900 sjömil. I Västervik blev uppehållet lite längre, då Pär blev tvungen att byta två läckande däcksventiler i plast. Dan Axén (s 437) som låg bredvid vittnade om resoluta tag under viss tidspress. Stockholms Skärgård passerades på två dygn och den drygt 40 sjömil långa Gävlebukten orsakade inga ovationer från någon i besättningen. De 26 deltagarna i höstens Novamöte fick sig till livs en livlig skildring av en värdig Cruisingmästare. Utöver applåder fick Pär även diplom och 1500 kronor.

Cruisingmästaren 2007
Pär Jansson

Cruisingmästaren 2007 fotograferad utanför Västervik (?) på väg hem med nya båten. Pär Jansson håller i spinnakerskotet

Cruisingmästare 2006 - Anders Kågström

Anders Kågström, S445 "Nerissa" blev 2006 års Cruisingmästare med 1396 sjömil. En normalsäsong brukar det bli runt 2000 sjömil för Anders. Detta trots att han ofta seglar på egen hand.